Op de heel korte termijn gaan we er nog niks van merken, maar kijk er niet gek van op als Karting Champions League zich over een paar jaar heeft ontwikkeld tot een platform met een wezenlijk andere insteek. “We zien de markt veranderen en alles wijst erop dat de toekomst in arrive and drive zit,” zegt Nick de Bruijn, die de scene kent als zijn broekzak. “Mensen willen minder sleutelen, minder zeulen met spullen en meer gelijkwaardige materialen.”

De Bruijn kan zijn ei goed kwijt in de kartingactiviteiten die hij namens en in samenwerking met Henk de Jong van MP Motorsport mag ontplooien. Alvorens hij zijn relaas doet, zet hij de verschillende disciplines kort uiteen. “De handel en export zijn ondergebracht in The Kartstore, met de merken Falcon en Henza, het geesteskind van Henk. Mede dankzij de webshop worden we een steeds grotere speler in de markt. Internationale competitie bedrijven we onder de vlag van MP Karting, daar waar je de grote velden vindt: bij de OK en OK Junior. Aan andere kampioenschappen nemen we deel onder de namen Falcon Racing Team en Henza Racing Team, dat een KZ-afdeling heeft onder leiding van Guust Specken. Zo is er in alle gevallen een teammanager die de activiteiten beheert. Verder ligt op dit moment veel nadruk op Kartstore Academy, dat voor de lagere niveaus van de karting opleidingsprogramma’s verzorgt, vooral voor gevorderden die zich verder willen ontwikkelen. De eigen wedstrijden die we sinds dit jaar organiseren vallen onder Karting Champions League, zoals de Wintercup in Mariembourg op 2 februari jongstleden, voor de klassen IAME Mini, Junior, Senior en KZ. In de toekomst willen we deze activiteiten verder uitbreiden en daar hebben we ideeën over.”

Twee linkerhanden
Karting kenmerkt zich al zo lang De Bruijn zich kan heugen door golfbewegingen. “Internationaal zien we arrive and drive steeds verder groeien, zoals binnen de Academy Trophy van de FIA. Zeker deelnemers uit bijvoorbeeld Zuidoost-Azië, die ver moeten reizen naar de evenementen, vinden het fijn dat alles klaarstaat en ze niet al hun spullen hoeven mee te slepen.” Dichter bij huis is het zover nog niet. “Een poging van Henk de Jong om dit concept afgelopen jaar binnen Karting Champions League op poten te zetten, kwam even te vroeg. De markt lijkt er op dit moment nog niet helemaal klaar voor, maar ik zie dat in de toekomst wel gebeuren. Steeds meer mensen kiezen voor gemak en willen zich niet meer druk maken over het zoeken naar het juiste team, het verzamelen van materialen en het maken van keuzes als: ‘Ga ik een kart kopen of huren?’ Je zult altijd een selecte groep blijven houden die het leuk vindt om te experimenteren, maar de die-hards van vroeger, die 24/7 leefden voor de sport, worden kleiner in aantal. Trouwens, hoeveel mensen verstaan de kunst van het sleutelen nog? Ze hebben twee linkerhanden. Waar je vroeger zelf je keuken thuis plaatste, bel je nu iemand op die het voor je doet.”

Schaalvergroting
Bepaalde ontwikkelingen in de afgelopen decennia hebben de kartsport volgens De Bruijn al toegankelijker gemaakt voor een bredere groep. “Eerst kwam Rotax Max opzetten, vervolgens werd IAME X30 ontwikkeld als experiment voor de periode van KF-motoren. Door meer onderlinge gelijkwaardigheid in het materiaal te creëren, zorg je ervoor dat niet automatisch degene met de grootste portemonnee wint. Het werkt niet altijd zoals het zou moeten, maar het vormt wel een stap in de juiste richting, net als op dit moment de toenemende populariteit van het huurkarten in competitieverband. Dat brengt mensen in aanraking met de sport, waarna ze kunnen doorstromen naar vier- en tweetaktkampioenschappen in de Benelux of Europa en misschien later wel verder.” Zoals in veel sectoren tekent zich binnen de karting een bepaalde schaalvergroting af. “De kleine spelers zullen er langzaamaan tussenuit gaan vallen en dat komt doordat exploitatie steeds moeilijker wordt. De kosten van het dagelijks leven stijgen en die van huisvesting net zo goed, maar de prijzen zijn niet echt meegegroeid met de inflatie. Dat kan ook bijna niet, want dan haken de klanten af. Uiteindelijk blijven de grote partijen over.”

Sceptisch reageren
Kansen liggen wat De Bruijn betreft in arrive and drive. “Kijk naar de Nations Cup met de Tillotson T4. Als je al groot bent, groei je ook makkelijker. De ‘kleine jongens’ kiezen uiteindelijk eieren voor hun geld en gaan voor de teams van formaat werken. Zo kunnen ze toch blijven doen wat ze leuk vinden, zonder de druk van zelf moeten overleven. Binnen een concept van arrive and drive heb je minder last van concurrentie, doordat je alles zelf in de hand houdt. Los van kwaliteit leveren hoef je niet direct te investeren om je ergens sterk in te onderscheiden. Ik geloof erin dat hier de toekomst ligt en ga samen met Henk de Jong een plan in die richting bedenken. Voordat we het meest ideale plaatje in kaart hebben gebracht, qua motoren, chassis, aantal wedstrijden en noem maar op, zijn we wel anderhalf jaar of langer verder. Reken dus niet eerder dan 2028, 2029 of nog iets later op een dergelijk concept binnen Karting Champions League. De markt is er nu ook nog niet klaar voor. Potentiële deelnemers staan er waarschijnlijk best voor open, maar degenen aan wie zij advies vragen vrezen voor hun broodwinning en zullen sceptisch reageren. Toch denken wij dat er ook voor deze partijen kansen liggen, want hun technische ondersteuning blijft zeer welkom. Als we via schaalvergroting een efficiëntere logistiek weten te realiseren, verdient iedereen een betere boterham.”
Meer informatie: www.kartstorebenelux.com


Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl
