Rick van Goethem terug in driftcompetitie met Skyline V35 vol energieke DCO Racing 102-brandstof

In de driftcompetitie was Rick van Goethem even uit beeld, maar achter de schermen zat hij bepaald niet stil. Tussen de demo’s die hij gaf door, prepareerde hij een spectaculaire Nissan Skyline V35, die met DCO Racing 102-benzine in de aderen een veelbelovende 780 pk vrijgaf op de rollenbank. Klaar voor een jacht op nieuwe trofeeën, zeker met een sequentiële versnellingsbak aan boord. Het vuur laait weer op, bij mens en machine.

De Skyline staat er piekfijn bij en dat moet ook, want er wachten hem een paar grote publieksoptredens dit jaar. “Ik ben gevraagd om demo’s te geven tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort, de 24 Uur van de Nürburgring en de 24 Uur van Spa-Francorchamps,” vertelt Van Goethem met gepaste trots. “Toeschouwers vinden dit spektakel geweldig om te zien. Het klappen van de turbo’s, de vlammen die uit de uitlaten slaan; het wekt adrenaline op.” Op zichzelf al eervol om naartoe te werken met de opbouw van een compleet nieuwe driftmachine in het afgelopen jaar, maar het blijft niet bij demonstraties. “Ik ga weer een aantal wedstrijden rijden: twee bij de King of Europe Series en daarnaast enkele in Duitsland. Geen hele kampioenschappen meer, want dat zou een erg kostbaar verhaal worden en ik ben nog niet zo lang geleden vader geworden. Wel stel ik mezelf ten doel om iedere wedstrijd op het podium terecht te komen, wat mij genoeg voldoening geeft.” Aan het materiaal zal het niet liggen, want met twaalf jaar stuurmans- en sleutelervaring in de driftsport weet Van Goethem hoe hij een ijzersterk strijdwapen moet neerzetten, dat bovendien de best mogelijke sportvoeding krijgt in de vorm van DCO Racing 102-benzine.

Frankenstein-auto
‘Maar buurman, wat doet u nu?’ Woorden van die strekking schoten door Rick van Goethem heen toen hij als 12-jarige puber Lars Verbraeken van Team Falken bezig zag op het industrieterrein in Hulst. “Hij zat – en zit nog steeds – naast het garagebedrijf van mijn vader, dat ik binnen afzienbare tijd ga overnemen. Ik vond het fascinerend wat hij deed, zeker toen hij me een keer mee vroeg naar een evenement. Daarna mocht ik hem helpen met de auto: eerst schoonmaken en poetsen, later wielen wisselen, de koppeling vervangen enzovoorts. Een heel mooie leerschool en een kennismaking met serieus technisch geweld. Lars legde destijds als één van de eersten in de driftwereld een Toyota 1JZ-motor in een BMW E30, met de achterste twee cilinders onder het dashboard, toen dat nog mocht. Een Frankenstein-auto met 500 pk op een wagengewicht van 1050 kilogram, dus je begrijpt wel dat hij ging als een raket.”

Won in eerste jaar
Het kon niet uitblijven dat de jonge Van Goethem dit voorbeeld ging volgen. “Op mijn 17e maakte ik samen met mijn vader een BMW 325i klaar. Een E36, die je toen in afgekeurde toestand met roest nog vond voor 600 euro, terwijl je er tegenwoordig 6000 voor betaalt. Toevallig al uitgerust met een sper, dus hoefden we het differentieel niet vast te lassen. We monteerden een setje kuipstoelen met gordels en een hydraulische handrem, gaven de auto een grote beurt en plaatsten een nieuwe radiateur, want met hoge toeren bij weinig rijwind heb je een goede koeling nodig. Oefenen kon ik in de buurt, op een natgehouden beginnersparcours bij het evenement Drift Challenge by Sea in Vlissingen. Daarna reed ik heel veel bij Skylimit Events op Circuit Zolder. Andy Jaenen organiseerde daar bovendien een competitie op lage snelheid en die won ik al meteen in het eerste jaar, 2013. Via Driftsport.nl op Lelystad groeide ik door naar Drive@Weeze, waar ik voor het eerst naar de derde versnelling kon schakelen. Dat gaf weer een heel nieuwe ervaring.”

Kampioenen verslaan
In 2015 ging een droom in vervulling met de aanschaf van de Nissan Skyline, hoewel dat begon met een valse start. “We kochten een R33 met een driftverleden in Nederland, alleen bleek hij zo slecht, dat we besloten er een ander exemplaar bij te zoeken en de bruikbare spullen over te bouwen. Ten opzichte van de BMW ging ik ineens naar het dubbele van het vermogen: 380 pk. Bij een training tijdens de Nürburgring Drift Cup reed ik voor de eerste keer op een droge baan, met snelheden van 130, 140 kilometer per uur. Best heftig en ik duurde wel even voordat ik dat onder de knie kreeg, maar met dank aan de eerste grote sponsor kon ik de auto verder verbeteren – met meer stuuruitslag vooral – en me voor dit kampioenschap inschrijven. Ik sloot, ondanks weinig ervaring, het seizoen af als rookie van het jaar.” Tijd om op te klimmen naar de King of Europe Series, waar Van Goethem in het najaar van 2016 zijn naam vestigde door in Valencia zowel de drievoudig kampioen als de leider van het klassement te verslaan. Dat sprong in het oog bij Monster Energy en daarna ging het hard. “Die naam op de auto trok andere sponsoren aan en dat verschafte ons budget om verdere verbeteringen door te voeren. In 2017 werd ik vierde in de King of Europe Series, in 2018 tweede en in 2019 eerste.”

Afscheid van handgeschakeld
Met deze titel op zak en het mogen weggeven van shows bij Gatebil, World Rallycross op Silverstone, de MotoGP Assen en de 24H Nürburgring leek niets te gek, totdat in 2020 corona uitbrak en de driftsport nagenoeg stil kwam te liggen. “Enerzijds een slechte timing, anderzijds had ik op het hoogste niveau dat ik kon bereiken gewonnen. Ik wist dat ik binnen mijn budget op het maximale zat. Terwijl andere coureurs met een sequentiële transmissie reden, moest ik het doen met een normale versnellingsbak. Eén keer misschakelen en ik zou verliezen. Als je in deze sport de top wilt bereiken, moet je telkens forse investeringen doen om net als de concurrentie je auto te blijven doorontwikkelen.” In alle redelijkheid concentreerde Van Goethem zich op losse wedstrijden en demo’s voor Team Falken, maar hij nam zich voor om op het materiële vlak nog één keer een serieuze stap te maken. “Met het team kochten we een Nissan Skyline van een nieuwere generatie, een V35. Het moment om afscheid te nemen van de handgeschakelde bak en met sequentieel te gaan rijden. Er lag al een Toyota 2JZ-motor in, die heel populair is in de driftsport vanwege de betrouwbaarheid, zelfs als je er extreme vermogens uit haalt. In mijn geval 780 pk.”

Dichter naar pingelgrens
Op dat niveau red je het niet meer met euro 98-brandstof van de pomp. “In de topjaren bij de King of Europe Series had ik al eens racebenzine gekocht, maar die kostte tussen de zes en zeven euro per liter. Uiteindelijk kwam ik uit bij Oliehandel.nl, dat zelf DCO Racing 102 laat blenden, met een heel constante kwaliteit en een zuivere samenstelling, doordat het niet langdurig in tanks onder de grond wordt opgeslagen. Door het hoge octaangetal kun je de motor qua ontsteking dichter naar de pingelgrens brengen en pakt hij beter op. Na de eerste bestelling en succesvolle tests raakte ik met Jan de Croon in gesprek. Hij is altijd wel in voor een bijzondere samenwerking en zo sloten we een brandstofdeal voor 2025. Ik wil ook alle smeermiddelen van Oliehandel.nl gaan betrekken. Op onderhoud bezuinig ik nooit en dat loont, weet ik uit ervaring. De auto blijft heel, dus ben ik zelf de zwakste schakel. Als ik niet win, ligt het aan mij.”

Meer informatie: www.oliehandel.nl
Tekst: Aart van der Haagen – foto’s: PR

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl